Kvit smøgerne, og gør noget godt for miljøet

Rygning er en dårlig vane, som mange danskere alligevel har svært ved at kvitte. Rygning er både skidt for helbredet og for din pengepung, men rygning er faktisk heller ikke godt for miljøet.

Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor du bør kvitte smøgerne og i stedet gøre noget godt for dit helbred, din økonomi og miljøet.

Miljø og tobak – hvordan hænger det egentlig sammen?

Selvom du ikke nødvendigvis kan se nogen direkte sammenhæng mellem miljøet og tobak, er det faktisk værd at se nærmere på. For tobaksrygning belaster vores miljø på flere måder. Det går blandt andet ud over skove, planter, dyreliv og lokalbefolkningen – og det er altså kun i forhold til selve produktionen. Dertil skal cigaretterne bia en hel industri, hvor de skal fragtes, pakkes ind og sælges – alt sammen elementer, der bidrager til forurening af miljøet.

Har du svært ved at kvitte smøgerne, er der flere forskellige metoder, som mange har haft held med. Din læge kan give dig mange gode råd, men det er meget personligt, hvad der netop virker for dig. Har du svært ved at tage en kold tyrker, kan du eventuelt prøve en overgangsfase med e-cigaretter, som ikke har samme negative påvirkning på miljøet – eller dit helbred for den sags skyld.

Derfor har jorden ikke godt af tobaksdyrkning

I forbindelse med tobaksdyrkning bruges der både insektgifte og kunstgødning til at beskytte tobaksplanterne. Det går derfor ud over jorden, og der skabes en ubalance i naturen. Dyrkningen af tobaksplanter går også ud over skovene, da man fælder store dele af disse for at kunne give brænde til tørring af tobakken.

Bare i det sydlige Afrika forsvinder hvert år 14.000 kvadratmeter skov til fordel for tobaksproduktionen – et areal, der svarer til Lolland. Alt sammen er med til at skabe en ubalance i naturen, som resulterer i alt fra tørke til oversvømmelser. På samme tid påvirker det lokalbefolkning og de mennesker, der lever af og i naturen. Derudover optager tobaksdyrkningen marker, hvor man ellers kunne have dyrket afgrøder til befolkningen.

Hvordan bliver cigaretter til?

Hvis du gerne vil forstå, hvorfor cigaretindustrien er så skadelig for miljøet, kan du her læse mere om, hvordan en cigaret egentlig bliver til – fra start til slut.

Før en tobaksplante kan blive til færdige cigaretter, skal planten nemlig igennem en lang og ressourcekrævende proces. En anden vigtig pointe, som man, som ryger, bør være klar over, er, at størstedelen af den tobak, du kan købe i Danmark, er blevet dyrket med håndkraft af fattige tobaksbønder i USA og Afrika.

En meget krævende plante at dyrke

Tobaksfrøene sås, og når de spirer bliver de sat ud på marker. Dyrkningen kræver et enormt arbejde: der skal luges, vandes og sygdomme fra insekter og svampe skal bekæmpes. Tobaksplanter er meget grådige, og de kræver meget pleje og mange næringsstoffer. Planten kan blive helt op til 3 meter, og efter omkring et halvt år er den klar til at blive høstet. Dette gøres ved håndkraft af en tobaksbonde, som plukker tobaksbladene én efter én.

Tørring af planterne

Det næste stadie i produktionen er, at planterne skal tørres. Det foregår ved varmetørring i ovne. Ovnene fyres op med træ – og det kræver næsten 8 kg træ for bare at tørre ét enkelt kilo tobak. Det betyder, at der skal fældes mange træer fra de lokale skove. Efter tobakken er tørret, bliver den solgt videre til tobaksfabrikker over hele verden.

Fra tobaksfabrikken og ud til forbrugerne

På tobaksfabrikkerne skal tobakken først ligge og modne i helt op til 3 år. Her omdanner bakterier nogle stoffer i tobakken, så den får den rigtige konsistens og smag. Processen kaldes fermentering. Herefter tilsættes tobakken en række smagsstoffer og andre tilsætningsstoffer. Til sidst rulles tobakken til cigaretter og pakkes, og den er klar til at blive solgt i hele verden.

På grund af de problematiske konsekvenser tobaksindustrien medfører for natur og mennesker, forsøger man at finde andre afgrøder end tobak. Der har været forsøg med blandt andet chili, paprika og roser. Man forsøger altså at skifte til dyrkning af fødevarer og mere bæredygtige tiltag, men det er en langsommelig proces. I sidste ende handler det om udbud og efterspørgsel – så gør en forskel og kvit smøgerne!

Skriv et svar